woensdag 19 april 2017

Look-zonder-look en andere tuinwonderen

In de IVN-tuin is de Look-zonder-look weer spontaan opgekomen. Rare naam? De plant ruikt naar knoflook, maar is familie van de kruisbloemigen en niet van de lookfamilie. Sommigen zullen deze plant als onkruid zien, anderen als eetbare plant met knoflooksmaak, maar wij koesteren het als belangrijke plant voor het Oranjetipje.
De vlinder Oranjetipje drinkt graag de nectar van deze plant en legt er ook haar eitje in. Het is dus haar nectarplant én waardplant. Als je uit het wild gaat eten is altijd al het advies om van iedere soort iets te laten staan. Voor deze plant geldt dat zeker, want het Oranjetipje is kieskeurig en kiest vooral Pinksterbloem of Look-zonder-look.
Onze Iep wordt mooi groen. Het lijken jonge blaadjes aan de boom, maar het zijn zaadjes. Na het wegdwarrelen van de zaadjes komen de bladeren pas.
De zaadjes zie je al zitten in wat blaadjes lijken. Als ze wegdwarrelen van de Iepen langs de Amsterdamse grachten valt er 'lentesneeuw'.
In de poel van de IVN-tuin bloeien nu de waterviolieren, altijd weer verrassend als vanuit de veervormige bladeren onder water de bloemstengel omhoog komt.
 De wondere wereld der natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten