zondag 9 april 2017

Gespreid bedje voor de ringslang

Op een mooie zaterdag hebben we lekker gewerkt in het Diemerbos voor dat bijzondere dier dat zich hier thuis voelt: de ringslang. De boswachters zorgden voor gereedschap en materiaal, en ringslang-onderzoeker Pieter de Wijer coachte ons bij het maken van drie broeihopen voor ringslangen. Hierin leggen ringslangen hun eieren.
Paardenmest van de manege, vermengd met stro, zorgt voor hoge temperaturen in de broeihoop. Wat stammetjes erop, die openingen bieden voor de slangen om erin te kruipen. Daarop houtsnippers en maaisel. Afdekken met riet, zodat het minder uitdroogt in de zon. En dan heb je een goede broeihoop.
activiteit voor jong en oud
De ringslangen zijn nu uit hun winterslaap gekomen, die ze vaak houden in een muizenholletje in de spoordijk of het talud van de snelweg. Vanaf mei tot juli zoeken de vrouwtjes-ringslangen een warme broeiende composthoop of een aangelegde broeihoop om hun eieren af te zetten. Vanaf augustus/september komen de eieren uit en verlaten de jonge ringslangen hun geboorteplek. In november, op de landelijke natuurwerkdag 4 november, gaan we weer kijken hoeveel eieren er zijn gelegd.
niet bang voor wat paardenvijgen
Het Diemerbos is een belangrijk en succesvol gebied voor de ringslang, lees meer in dit blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten