dinsdag 13 september 2016

Diemerbos na de festivals

De 'eindschouw' na de festivals viel mee én tegen. Tijdens het festival-seizoen hebben de boswachters, Vrienden van het Diemerbos en de IVN-werkgroep regelmatig 'geschouwd' hoe het met de natuur ging. Zie Diemerbos tussen de festivals. Op maandag 12 september was de laatste schouw, het viel mee én tegen.
Wat tegenviel was de toestand van de paden, met name op de kruispunten waar vrachtwagens een ruimere draai nodig hebben dan de paden toestaan. Hierdoor is het rond de grote waterplas een treurig gezicht. Als het flink gaat regenen kan het een modderpoel worden.
Dit stelt de vraag of het Diemerbos op slappe veengrond wel geschikt is voor dit soort festivals. Of wat je allemaal uit de kast moet halen om het wel geschikt te maken, zoals bredere verharde wegen die het gebied weer minder aantrekkelijk maken.

Ecologisch gezien lijkt het mee te vallen. We zagen meteen al een ijsvogel, en hoorden een waterral. De rietkragen met allerlei oeverplanten staan er nog net zo prachtig bij.
Vlak langs het fietspad waar vrachtwagens reden, stonden een aantal uitgebloeide Brede wespenorchis nog fier overeind.
Brede wespenorchis langs fietspad
Of de ringslangen zich van de nabijgelegen broeihoop hebben laten verjagen, kunnen we in november gaan beoordelen aan de hand van de uitgekomen eieren.
En verder blijft het Diemerbos een smulbos voor vogels met veel rozenbottels, vlierbessen en lijsterbessen.
Rozenbottels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten