maandag 8 augustus 2016

Diemerbos tussen festivals

Dit jaar heeft Staatsbosbeheer aan Vrienden van het Diemerbos en de IVN-werkgroep gevraagd mee te doen met de ecologische schouw voor, tijdens en na de festivals. Dit betekent dat we in de gaten houden of er zorgvuldig wordt omgesprongen met de natuur. We zijn blij dat we hierbij worden betrokken. De boswachter, IVN-ers en Vrienden zien soms weer zaken die de festivalorganisatie over het hoofd ziet. Zo is er bijv. geregeld dat de lampen in de bomen niet omhoog schijnen, maar naar beneden, zodat de vleermuizen minder worden verstoord.
Vrijdag 5 augustus hebben we met de boswachter gecontroleerd of het terrein goed is achtergelaten. De organisatie had goed z'n best gedaan, het was bijna helemaal goed opgeruimd. En de bezoekers hadden de rietkragen ongemoeid gelaten. Daarom denken we dat de uiteindelijke ecologische schade meevalt.
 Maar er is natuurlijk altijd schade aan het terrein, al is het maar dat het gras onder de rijplaten afsterft en onvoldoende zal herstellen voor de volgende serie festivals. Hierdoor ziet het terrein rond de centrale waterplas er onaantrekkelijk uit, jammer voor de reguliere wandelaars in het Diemerbos. Inclusief de afsluiting van dit gebied vanaf 18 juli duurt deze situatie tot half september, tot na de laatste festivals. En dan duurt het nog enige tijd voordat het gras en de paden zijn hersteld.
De bezwaren van onze IVN-groep tegen de hoeveelheid festivals gaan daarom - naast verstoring van de natuur - vooral over de langdurige afsluiting en de schade aan het centrale deel van het bos en de overlast voor recreanten en bewoners.Voor volgend jaar hopen we - net als Vrienden van het Diemerbos - op minder festivals en een kortere periode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten