zaterdag 2 januari 2016

Natuur een handje helpen in 2016

We bedanken alle vrijwilligers voor hun inzet voor de natuur in 2015. Of het nu in je tuintje of op je balkon is, in een (buurt)moestuin, de IVN-natuurtuin, op natuurwerkdagen of op andere wijze, iedereen kan de natuur een handje helpen. We hopen in 2016 weer samen met vele vrijwilligers lekker in de natuur bezig te zijn en te genieten van wat zo gewoon lijkt.
Terugblik op 2015
Het was een recordjaar voor de ringslang in het Diemerbos. In het voorjaar hebben vrijwilligers met Staatsbosbeheer drie broeihopen aangelegd en in het najaar bleek dat er meer dan 2000 eieren zijn gelegd. Dat het goed gaat met de ringslang geeft aan dat het ook goed gaat met het waterleven in het Diemerbos, want de ringslang jaagt op waterdieren.

Het was ook een goed jaar voor vogels in het Diemerbos. Het plas-dras gebiedje dat winter 2014 is aangelegd achter de Gaaspermolen heeft gezorgd voor meer variatie voor meer soorten vogels. Bijzonder is een broedende kleine plevier in het nieuwe plas-dras gebied.

In zijn lezing vertelde Arjen Kikkert over het project om vispassages te maken bij sluizen en gemalen rond het het Noordzeekanaal. Vissen van de Noordzee kunnen via de sluizen in IJmuiden wel zonder verdere barrières tot in de Diem zwemmen. Ook het zeezout komt via het Amsterdam-Rijnkanaal tot aan de Diem.

Het is nu weer rustig in het Diemerbos, maar waar we minder blij mee waren is de hoeveelheid festivals en de afsluitingen in het Diemerbos. Als IVN Natuurwerkgroep hebben we al tijdens de inspraak bezwaar gemaakt en een ingezonden brief in de krant geplaatst. We hopen dat het volgende zomer weer wat rustiger blijft in het Diemerbos.

De IVN-tuin is helemaal op de schop geweest voor een noodzakelijke ophoging (met dank aan de Gemeente Diemen). We zijn in mei weer gestart met een bijna lege tuin. Ondertussen is de tuin weer tot leven gekomen, zie het fotoalbum. Naast de IVN-tuin is de derde buurtmoestuin van Diemen tot stand gekomen: De Harmonie.

In maart was de lezing De bodem leeft en gingen we op de Diemerzeedijk op zoek naar amfibieën
We wensen je ook in 2016 weer veel plezier in de natuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten