dinsdag 31 maart 2015

25 april Natuurwerkdag Diemerbos

Ringslangen zoeken in de late lente een plek om hun eieren te leggen. We kunnen ze helpen door broeihopen te maken. Dit doen we op zaterdag 25 april, met de boswachter maken we dan drie broeihopen waar de ringslangen van het Diemerbos hun eieren in kunnen leggen.
Er zijn 15 tot max. 20  vrijwilligers nodig, kinderen vanaf ca. 7 jaar kunnen meedoen onder begeleiding van hun ouders. Het is stoer werk, rubber laarzen en oude kleren aanbevolen.
Zaterdag 25 april 10 uur (we werken tot ca. 13 à 14 uur)
Hoofdingang Diemerbos, parkeerplaats Muiderstraatweg 61
Aanmelden bij ivndiemen@gmail.com. Kom bij vookeur op de fiets.
De ringslang is een niet-giftige slang die voorkomt in de natte natuur van Diemen. In de periode mei-juli zoeken de vrouwtjesringslangen een warme broeiende hoop plantenafval om hun eieren leggen in te leggen. Vroeger in een mesthoop of afvalhoop bij boerderijen. Nu helpen natuurvrijwilligers de ringslang door op gunstige plaatsen broeihopen aan te leggen. Door de broeiwarmte in deze broeihopen worden de eieren uitgebroed.
De omgeving van Diemen maakt deel uit van een van de drie belangrijke gebieden in Nederland waar ringslangen hun leefgebied hebben. Dit gebied loopt van de Loosdrechtse plassen via Abcoude en Diemen en de Diemerzeedijk (IJburg) tot in Waterland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten