maandag 9 maart 2015

22 maart: op zoek naar kikkers en salamanders

Amfibieën brengen de winter meestal door aan land, verstopt onder bladeren, een boomstronk of ingegraven in een ondergronds holletje. In het voorjaar ontwaken ze en gaan ze op pad naar hun voortplantingspoel. Met als doel een partner zoeken en eitjes afzetten.
Hoe ver het daarmee staat gaan we bekijken bij de poelen op het Diemerpark. Op zoek naar eitjes, eiklompen en eisnoeren van kikkers, padden en salamanders. Dit doen we met Esther Spielmann, op haar inventarisatieronde voor RAVON. Mogelijk vinden we ook nog andere waterdieren.
Kleine watersalamander - foto Jelger Herder
foto Jelger Herder: Kleine watersalamander - www.ravon.nl
Tijd: zondag 22 maart om 12 uur
Plaats: IJburg-zijde van de Nesciobrug (fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal). Handigste is op de fiets te komen.
-------- Kikkers hadden het koud --------
Zondag 22 maart hadden we een zonnige zoektocht naar kikkers en salamanders. Hoewel de zon scheen was het de afgelopen tijd erg koud, de amfibieën lieten zich daarom nog niet zien bij de poelen in het Diemerpark. Maar allerlei waterdiertjes werden wel opgevist door enthousiaste kinderen. Ze lieten zich goed bekijken in de bakken die onze gids Esther Spielmann had meegenomen. En met haar zoekkaarten en deskundigheid konden we bootsmannetjes, waterspinnen en  larven van waterjuffers ontdekken. Een geslaagde middag in de natuur dicht bij huis.

Waterspin met een luchtbel, foto L. IJlst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten