maandag 18 januari 2021

Midwintertelling watervogels

Maandag 18 januari, zou als 'blue monday' de somberste dag van het jaar zijn, maar wij vonden het een perfecte dag om watervogels te tellen voor de midwintertelling. Leuk om te doen, daar wordt je vrolijk van! Zeker van het aantal wilde eenden, dat zit bij ons in de lift.
De jaarlijkse midwintertelling van watervogels wordt wereldwijd in half januari gedaan en geeft daarom een goed beeld van de vogelstand. De cijfers van een gebied als de Diem zijn relatief, wat hier niet zit, zit mogelijk elders. Het gaat om het totaalplaatje. 
de 1e Diem vanaf de Vinkenbrug
Ons gebied is NH8112, de 1e, 2e en 3e Diem. Hiervan is de 2e Diem het gebied met de meeste vogels, vooral het grote aantal wilde eenden is opvallend. De kuifeenden zaten vooral op de 1e en 2e Diem en de meerkoeten ongeveer gelijk verspreid over de drie Diemen. Een leuke waarneming was een Dodaars op de 3e Diem, een soort klein fuutje. Net als bij een fuut ben je hem steeds kwijt omdat hij dan onder water duikt. (Dodaars in de Vogelgids Vogelbescherming) Typisch zo'n vogel die je pas gaat zien als je erop let.
Een opvallende vogel is de Krooneend, er lijkt een tweetal een vaste plek bij een van de steigers op de 2e Diem te hebben. (Krooneend in de Vogelgids Vogelbescherming)
de 2e Diem vanaf de steiger aan de Diemerpolder
Op de Diem zagen we:
Meerkoet 158 - iets onder gemiddeld
Wilde eend 138 - sterke toename
Kuifeend 97 - onder gemiddeld
Kokmeeuw 18 
Grauwe gans 12 
Aalsgolver 9 
en Canadese gans, nijlgans, soepgans*, krooneend, soepeend*, blauwe reiger, dodaars, fuut, waterhoen, zilvermeeuw.
*Soepgans/eend is een kruising met een tam exemplaar, met veel wit in de veren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten