maandag 25 november 2019

Aandacht voor de ringslang

Op landelijke natuurwerkdag 2 november 2019 hebben we in het Diemerbos weer hard gewerkt. De dag was volgeboekt met vele enthousiaste deelnemers. We hebben een rietveld onderhouden en onderzocht hoe veel jonge ringslangen uit het ei zijn gekropen.
Zo blij kun je worden op een natuurwerkdag
Boswachter Anne Voorbergen schreef er een mooi verslag over: Handen uit de mouwen voor de ringslang.
En kort daarop schreef vrijwilliger Marisa Stoffers voor DaaromDiemen haar volgende column Ringslang met acteertalent. Het is dan ook een fascinerend dier!
In twee van de drie broeihopen in het Diemerbos vonden we 984 eieren van de ringslang, waarvan 981 uitgekomen waren. Op zich een mooie score, al zijn de aantallen minder dan de afgelopen jaren.
In deze broeihoop vonden we 815 eieren
Toch zijn er 981 jonge ringslangen uit het ei gekropen. En al zullen vele prooi geworden zijn van vogels en andere dieren, enige tientallen zullen volwassen worden en hun weg vinden door het Diemerbos, de Diemerzeedijk en misschien wel naar Waterland, waar het steeds beter gaat met de ringslang.
Tellen is een nauwkeurig werkje
De vrijwilligers hebben ook hard gewerkt om een gemaaid rietveld af te harken. Zo blijft het riet in stand en blijft het veld bij de afgeknotte molen geschikt voor rietvogels en ook voor de ringslang.
Afharken van een rietveld en het maaisel afvoeren


Geen opmerkingen:

Een reactie posten