Voor het 9e jaar hebben we op landelijke natuurwerkdag de broeihopen voor ringslangen geïnventariseerd die we in april gemaakt hadden. Dit doen we vanuit de IVN-werkgroep Diemen, met hulp en advies van ringslangonderzoeker Pieter de Wijer en in samenwerking met Staatsbosbeheer.
We doen altijd speciaal een oproep voor kinderen om te helpen de gelegde eieren te vinden, omdat het educatief is en ze zulke goede speurders zijn. Vaak zijn het kinderen die de eerste eieren vinden.
Dit jaar zijn er in drie broeihopen 1322 eieren gelegd. Wat minder dan de afgelopen jaren toen we meer dan 2000 eieren in de drie broeihopen vonden, maar dat was dan ook wel erg veel. Het zou kunnen dat het werk van ProRail aan de spoordijk en van Rijkswaterstaat aan de A9 een rol heeft gespeeld, het talud is geëgaliseerd waardoor overwinteringsplekken van de ringslang, zoals muizenholletjes niet beschikbaar waren. Maar er is natuurlijk altijd variatie in de resultaten, de natuur laat zich niet dwingen. Of zoals een jonge deelnemer ooit zei: “de slang beslist”.
Een van de broeihopen ligt dicht bij de hoofdingang van het Diemerbos, waar veel bezoekers hun hond uitlaten. Deze broeihoop had altijd het minste aantal eieren, maar dit jaar is het de hoop met de meeste eieren: 548. Dit laat zien dat drukte en zelfs het loslopen van honden geen bezwaar hoeft te zijn.
De andere twee broeihopen hadden dit jaar wat lagere resultaten dan anders, maar bij elkaar genomen kun je zeggen dat het Diemerbos nog altijd een prima plek is voor ringslangen.
Ondertussen hebben andere stoere natuurwerkers het gemaaide riet afgeharkt van een rietveld. Dit zorgt voor verschraling en zo blijft het open rietveld in stand, wat ook weer goed is voor de ringslang en tal van andere dieren en planten in het Diemerbos.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten