maandag 23 juli 2018

Goed kijken dan zie je meer ... vlinders!

Tuiniers van de IVN-natuurtuin zijn op vlindercursus geweest bij zusterclub de KNNV Vereniging voor Veldbiologie. Dat helpt ons om de vlindertelling voor het Meetnet Vlinders nog beter uit te voeren. Aan de hand van duidelijke foto's leerden we de verschillende vlinders van elkaar onderscheiden.
Maar op excursie kwam de test in de praktijk, want vlinders zitten vaak verstopt in hoog gras of ze gaan niet rustig zitten om zich te laten bekijken. Zoals deze ...
Als je goed kijkt zie je steeds meer... hier bijvoorbeeld een bont zandoogje. Niet te verwarren met bruin zandoogje. Ooķ boomblauwtje en icarusblauwtje hebben we uit elkaar leren houden. Terwijl vrouw icarusblauwtje dan weer bruin is, maar geen bruinblauwtje. Wat is er veel te leren!
Bij de Vlinderstichting vind je een herkenningskaart. En je kunt meedoen met de tuinvlinder 10-daagse via Vlinder-mee. Van 27 juli t/m 5 augustus.

In de IVN-natuurtuin hebben we ondertussen al veel soorten gezien, zoals het boomblauwtje, icarusblauwtje, dagpauwoog, kleine vuurvlinder, klein en groot koolwitje, bont zandoogje en in april de kleine vos. De atalanta heeft zich nog niet laten zien. Meer over onze vlindertelling.
Groot koolwitje: zwarte rand in v-vorm langs de rand
Klein koolwitje: zwart in bovenpunt van de vleugel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten