zaterdag 14 april 2018

Diemerbos weer klaar voor de ringslang

De ringslangen die in het Diemerbos leven kunnen hun eieren weer leggen in de drie broeihopen in het bos. Vrijwilligers hebben de broeihopen met nieuw materiaal opgebouwd, zodat er door het composteren broeiwarmte ontstaat rond de tijd dat de slangen een plek zoeken om hun eieren af te zetten.
De ringslang is een echte soort van het natte veenweidegebied. In het voorjaar komen de slangen uit hun winterslaap die ze vaak houden in een oud muizenhol in het talud van de spoordijk of snelweg. In de zomer leggen ze hun eieren op een warme plek met broeiwarmte, liefst langs het water, zoals de door ons aangelegde broeihopen.
In het vroege najaar kruipen de kleine slangetjes uit hun ei. En dan kunnen wij op de landelijke natuurwerkdag op zaterdag 3 november 2018 weer gaan onderzoeken hoeveel jonge ringslangen in het Diemerbos zijn geboren.
De boswachters van Staatsbosbeheer zorgden voor het materiaal en gereedschap. Pieter de Wijer was de 'bouwmeester' van de broeihopen.

2 opmerkingen:

  1. ... en Janny had warm en koud drinken en koek meegenomen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ..en zorgde met haar enthousiasme voor een gezellige en leerzame dag. Vond het super leuk om door jou te worden "aangestuurd" 😉😉

    BeantwoordenVerwijderen