dinsdag 24 november 2015

Zeezout bij Meetpunt Diemen

Het Noordzeekanaal is een belangrijke ecologische zone voor vissen vanwege een variatie aan zout, brak en zoet water. Het zeezout dat via de sluizen het Noordzeekanaal binnenkomt is vaak nog duidelijk aanwezig bij Meetpunt Diemen aan het Amsterdam-Rijnkanaal, ter hoogte van de Klipperweg. Het zoute water komt ongeveer tot aan de Diem.
Meetpunt Diemen meet o.a. hoe zout het water is
Arjen Kikkert, adviseur en projectleider bij Rijkswaterstaat, vertelde enthousiast over de projecten om vissen via vispassages langs sluizen en gemalen van de Noordzeekanaal-regio te laten zwemmen van zout naar zoet water en andersom. De paling is een bekend voorbeeld van een trekvis. Volwassen palingen trekken vanuit het zoete binnenwater naar zee om zich in de verre Sargassozee voort te planten. De jonge glasaaltjes komen weer deze kant op en willen naar het zoete water. Waar ze zoet water proeven proberen ze naar binnen te komen, maar vaak wachten ze in grote groepen vergeefs voor een gemaal en worden zo een gemakkelijke prooi. Andere trekvissen van onze omgeving zijn driedoornig stekelbaarsje, spiering en houting. Om te weten waar knelpunten zijn is een groep vrijwilligers aan het inventariseren welke vissen waar in het Noordzeekanaal voorkomen.
Vismonitoring met kruisnet in Noordzeekanaal (foto: Edo Goverse)
Het vergt veel samenwerking om te zorgen dat de hele migratieroute van de vissen doorzwembaar wordt, want een enkel knelpunt oplossen is niet genoeg als de vissen daarna weer op een volgende barrière stuiten.
De Diem heeft via het Amsterdam-Rijnkanaal gelukkig een open verbinding met het Noordzeekanaal. We hopen daarom dat wat glasaaltjes die de sluizen van IJmuiden weten te passeren hier in de Diem volwassen kunnen worden.
Artikelen
De Brug Krant. 7.000 km zwemmen voor niks. Interview, Kirsten Dorrestijn
Natuurbericht, Trekvismonitoring gestart (maart 2015) Edo Goverse RAVON.
Edo Goverse. Vismonitoring met kruisnet rond het Noordzeekanaal. (pdf)
Snelweg voor vissen - Sportvisserij Nederland. (pdf)
Ecologische verbindingszone Noordzeekanaal - Sportvisserij Nederland
Rapportage november 2015
Werkgroep Monitoring Noordzeekanaal, 2015. Monitoring trekvissen in het Noordzeekanaal en Ommelanden ... © 2015 Stichting RAVON, Nijmegen (pdf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten