dinsdag 23 september 2014

Kikker in de poel

Hoe kunnen we het naar de zin maken van de kikkers, padden en salamanders in onze tuin? Zorgen voor water voor voortplanting, een zomerplek met voedsel en een warme droge winterplek voor de winterrust.
Als je dat allemaal in je tuin kunt bieden, dan hoeven de dieren geen wegen over te steken met alle risico's. En kun je genieten van gekwaak en geplons van kikkers of van de mysterieuze roep van de padden.
Edo Goverse van RAVON had zich in zijn Groen-en-doen lezing gericht op de gewone soorten amfibieƫn die in onze omgeving voorkomen. Maar zo gewoon bleken die niet te zijn.
middelste groene kikker (bastaardkikker) RAVON-site

Bruine kikkers zijn soms groen en groene kikkers soms bruin... Dan zijn er nog de ondersoorten en hybriden. Een fascinerende wereld.

De gewone pad is ook niet zo gewoon. Hij scheidt een gif uit waardoor hij te bitter is als smakelijk hapje. De manier waarop de mannetjes en vrouwtjes elkaar vinden bij het water zijn ook fascinerend. Stoere mannetjes van de rugstreeppad hebben een roep om vrouwtjes te lokken, maar de minder stoere mannetjes sluipen rond de vijver en proberen zo een vrouwtje te vinden dat op de roep afkomt.

Zo krijg je een kijk op het verborgen leven in je vijver. Hoe je die geschikt houdt voor al dat leven? Planten langs en in het water zijn belangrijk, maar laat het niet helemaal dichtgroeien. Het najaar is de beste tijd om wat planten uit de poel te halen, laat ze een paar dagen langs de oever liggen zodat diertjes terug naar het water kunnen. En zorg voor een droge winterplek waar ze zich kunnen ingraven, zoals een bergje stenen met aarde of een oude composthoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten