vrijdag 28 maart 2014

Natuurwerkdag Diemerbos 19 april

De zaterdag voor Pasen is een mooie dag om nieuw leven in de natuur te bevorderen. Dit doen we door met de boswachter drie broeihopen voor ringslangen te maken. Daar kunnen de ringslangen hun eieren in leggen. Er zijn 15 tot max. 20  vrijwilligers nodig, kinderen vanaf ca. 7 jaar kunnen meedoen onder begeleiding van hun ouders. Het is stoer werk, rubber laarzen en oude kleren aanbevolen.
Zaterdag 19 april 10 uur, startpunt bij Stammerdijk 27, de afgeknotte molen
Aanmelden bij ivndiemen@gmail.com
 De ringslang is een niet-giftige slang die voorkomt in de natte natuur van Diemen. In het voorjaar zoeken de vrouwtjesringslangen een warme broeiende hoop plantenafval om hun eieren leggen in te leggen. Vroeger in een mesthoop of afvalhoop bij boerderijen. Nu helpen natuurvrijwilligers de ringslang door op gunstige plaatsen broeihopen aan te leggen. Door de broeiwarmte in deze broeihopen (of broedhopen) worden de eieren uitgebroed.
Zonnende ringslang, natuurwerkdag april 2013

De omgeving van Diemen maakt deel uit van een van de drie belangrijke gebieden in Nederland waar ringslangen hun leefgebied hebben. Dit gebied loopt van de Loosdrechtse plassen via Abcoude en Diemen en de Diemerzeedijk (IJburg) tot in Waterland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten