woensdag 7 augustus 2013

Groen in Diemen?

Test-vak met vaste planten
Ouddiemerlaan juli 2013

Er gebeuren mooie dingen in het openbaar groen van Diemen, naast een aantal zaken waar de IVN-werkgroep vraagtekens bij had. Na een bespreking met de gemeente en wethouder Pietersen kunnen we dit lijstje opmaken:
  • Mooi die aanleg van glooiende, ecologische oevers langs het water. De oeverbeplanting is daarbij verwijderd (in Diemen-Zuid wel erg rigoureus), maar die komt weer terug. Een deel van de oeverbeplanting is weggehaald om zicht op het water te behouden en onderhoud mogelijk te maken.. 
  • De waterpartijen zijn meer met elkaar in verbinding gebracht. Samen met de ecologische oeverbeplanting gaat dit een natuurlint door Diemen vormen. Ook voor bijen en vlinders.
  • Op een aantal plekken komen bloeiende vaste planten. Dat kan echter niet overal. Bij Station Diemen-Centrum is een test met een vak vaste planten. Overleven ze het als er in de winter zout wordt gestrooid?
  • Het parkje aan de Arend Krijtsstraat is verwijderd voor ophoging en werk aan de wegen. Er komt weer een parkje terug.
  • Van de bomen aan de Ouddiemerlaan in Diemen-Noord zijn begin mei alle takken afgezaagd, er bleven kale stammen over. Van deze populieren was de kroon heel zwaar en hoog geworden, bij storm is een boom omgewaaid en er vielen regelmatig zware takken uit. Eens in de vijf jaar zullen de bomen voortaan afgezaagd worden. Alle bomen zijn eerst gecheckt op nesten. Het is helaas een paar maanden afzien, gelukkig krijgen ze nu in augustus weer wat bladeren.
  • Bewoners mogen vaker een stukje openbaar groen adopteren en zelf inrichten en onderhouden. 
Verder worden op het landje van De Key de bloemen al druk bezocht door vlinders en bijen. Als IVN-werkgroep zijn we blij met de inzet voor ecologisch groenbeheer en we snappen dat er soms lastige afwegingen zijn te maken. Als meer bewoners een stukje openbaar groen bloemrijk maken wordt het nog mooier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten