zaterdag 20 april 2013

Ringslangen in het Diemerbos

Op de natuurwerkdag van IVN Diemen en Staatsbosbeheer hebben natuurvrijwilligers drie broedhopen voor ringslangen aangelegd. Dit jaar met hulp en advies van Pieter de Wijer, ringslangonderzoeker. Tijdens de koffiepauze wist Pieter al snel een ringslang te vinden, die aan de oever lag te zonnen. Het was een volwassen vrouwtje, we hopen dat ze in juni haar eieren in een van onze broedhopen zal leggen. Zie het fotoalbum.

De ringslang is een niet-giftige slang die voorkomt in de natte natuur van Diemen. In het voorjaar leggen de vrouwtjesringslangen hun eieren in een broedhoop. Door de broeiwarmte in deze broedhopen (of broeihopen) worden de eieren uitgebroed. Vroeger maakten ze gebruik van een mesthoop of hoop afval bij boerderijen. Nu helpen natuurvrijwilligers de ringslang door op gunstige plaatsen broedhopen aan te leggen.

Door deze broedhopen in het Diemerbos houden we de verbinding in stand tussen leefgebieden van ringslangen bij de Vechtplassen, Driemond, via het Diemerbos en de Diem naar de Diemerzeedijk (IJburg) en Waterland. 

5 opmerkingen:

 1. Afgelopen woensdag kwam ik tijdens een wandeling in het Diemerbos een klein ringslangetje tegen. Deze stak net het pad over waarop we liepen. Ik heb 'm op de foto kunnen zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach wat leuk! Kwam misschien uit een van onze broedhopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gisteren stapte in bijna op een meter lange slang in het Diemerbos, helaas niet op de foto kunnen zetten, ik schrok maar was ook erg blij en opgewonden dat ik nu eindelijk eens een wilde slang in de Nederlandse natuur tegenkwam.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Spannend! Gelukkig blijft het Diemerbos goed leefgebied voor ringslangen dankzij open plekken, riet, water en broedhopen.

  BeantwoordenVerwijderen