vrijdag 20 november 2020

Wel ringslangen, minder eieren

Het werd op 7 november een andere natuurwerkdag dan gepland. Vanwege de corona-maatregelen moesten de meer dan 20 deelnemers die zich hadden ingeschreven helaas afgezegd worden. Maar de broeihopen in het Diemerbos wilden we natuurlijk wel onderzoeken op eieren die de ringslangen hebben gelegd.

Hier ergens moet een broeihoop liggen, maar waar?
In klein gezelschap zijn we met twee boswachters aan de slag gegaan. De broeihopen waren zo overgroeid, dat het soms lastig was ze terug te vinden, maar uiteindelijk is het gelukt en hebben we de drie broeihopen onderzocht.
Afgraven op zoek naar eieren met boswachter Nils
Het goede nieuws is dat we in alle drie de broeihopen eieren vonden, maar de aantallen waren veel lager dan andere jaren. Nu hoeft dat niet te betekenen dat er minder ringslangen in het Diemerbos leven, want ze worden nog regelmatig gezien. Als de resultaten van de andere broeihopen in 'Groot Amsterdam' bekend zijn, gaan we er eens over brainstormen. 
eieren tellen
In de drie broeihopen vonden we 148, 184 en 79 eieren, dat maakt een mager totaal van 411. Na enige jaren van meer dan 2000 eieren, ging het naar 1322 en vorig jaar naar 984 eieren. Wat niet meehelpt is dat de spoordijk bij de spoorbrug is geĆ«galiseerd, waardoor hij niet meer geschikt is om in te overwinteren. Zouden ze andere plekken hebben gevonden? 
 
Met dank aan boswachters Anne en Nils! En aan Pieter de Wijer, onze ringslang-expert.

Heksenkring

In het Diemerbos was begin november een grote heksenkring te zien. Men dacht vroeger blijkbaar aan tovenarij bij die mooie ronde cirkel, maar in feite zijn de paddenstoelen de uiteinden van een groot rond schimmelstelsel.

De 'heksenkring'
De kring bestond uit grijs-witte gladde paddenstoelen. Waarschijnlijk nevelzwammen, die er bekend om staan dat ze vaak een heksenkring vormen in de strooisellaag onder bomen.
Daarnaast groeiden er een paar andere paddenstoelen, waarschijnlijk parasolzwammen, maar die mochten duidelijk niet meedoen in de kring ;-). Oftewel, zij waren geen onderdeel van het grote ronde schimmelstelsel.

maandag 9 november 2020

Herfst in de tuin

 Ook in de herfst is er genoeg te genieten in de tuin. En wat zo mooi is, 'winterklaar' maken is helemaal niet nodig, liever niet. Bladeren geven een warm dekje op je planten of je maakt er prachtige compost van. Uitgebloeide stengels geven een mooie structuur en er overwinteren insecten in.  In het voorjaar, als de insecten zijn uitgevlogen en het jonge groen weer opkomt kun je de stengels afknippen. Dan ben je 'voorjaarsklaar'.
Lieveheersbeestje in uitgebloeide Phlomis
 De poel in de IVN-natuurtuin staat er prachtig bij. Als je er langs loopt hoor je geen 'plons, plons' meer, de kikkers zijn nu weggekropen in de modder. 
De poel in de IVN-natuurtuin Diemen
En dan zijn er nog wat late bloeiers, zoals
Hemelsleutel of Sedum Herbstfreude

De Teunisbloem bloeit maar door

Deze gele Vlinderstruik bloeit heel laat


maandag 28 september 2020

Vogelexcursies vanuit House of Bird

Het bier-proeflokaal House of Bird, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer organiseren maandelijks een vogelexcursie in het Diemerbos.  Onder begeleiding van een enthousiaste gids van Vogelbescherming leer je alles over de vogels in het Diemerbos.
De vogelexcursies starten vanuit House of Bird. Tijdens de excursies neemt een gids van Vogelbescherming je mee in de wereld van de vogels. Het jonge Diemerbos wordt beheerd door Staatsbosbeheer en heeft een bijzondere vegetatie met riet, bos en open plekken. Genoeg vogels te vinden. En na afloop van de excursie kun je nog wat drinken bij House of Bird.

foto House of Bird / Vogelbescherming
Mee op excursie? 
Via het platform Local Nature Guide is de vogelexcursie te boeken (5,- p.p.). De excursie wordt maandelijks georganiseerd, maar plekken zijn beperkt beschikbaar. Wees er dus als de kippen bij.
Via Local Nature Guide kun je ook andere excursies in het Diemerbos of elders vinden.

Topjaar broedende vogels in Diemerbos

Vanaf eind maart zijn de inventarisatie-rondes in het 'plot' (1 km2) weer gelopen, het 22e jaar! Gelukkig kon dit doorgaan  in coronatijden, met een beperkte groep vogelkenners die om de beurt de route lopen.
Coƶrdinator Frank van Groen meldde: met in het totaal 382 vastgestelde territoria is 2020 het vogelrijkste jaar tot nu toe. Het aantal vastgestelde soorten is met 45 even hoog als vorig jaar. Dit alles dus in 1 km2 in het Diemerbos! Ook de nachtegalen blijven het een fijn plekje vinden.
De vogels worden meestal herkend aan hun zang; een hele prestatie als je ze 's morgens vroeg allemaal tegelijk hoort zingen! Meer info op de pagina Vogels.
Fitis (foto Ruud Wolterman)

Top van 2020 en (gemiddelde van 22 jaar)
  1. Winterkoning 44 (30)
  2. Zwartkop 41 (29)
  3. Tjiftjaf 37 (26)
  4. Grasmus 21 (10)
  5. Merel 19 (16)
  6. Heggenmus 17 (10)
  7. Vink 15 (9)
  8. Koolmees 12 (10)
  9. Tuinfluiter 11 (16)
  10. Kleine karekiet 11 (7)
  11. Pimpelmees 11 (5)
  12. Fitis 10 (30)
  13. Roodborst 10 (9)
Soorten van de Rode Lijst die kwetsbaar (KW) of gevoelig (GE) zijn
    Koekoek (KW) 2 territoria
    Nachtegaal (KW) 4 territoria
    Spotvogel (GE) 4 territoria
    Matkop (GE) 1 territorium
    Kneu (GE) 2 territoria

woensdag 22 april 2020

Anderhalvemeter-tuinieren

Het is even wennen, dat 'anderhalvemeter-tuinieren'. Met om de beurt tuinieren proberen we de IVN-natuurtuin een beetje bij te houden. En te genieten van de bloemen en insecten. Maar het is niet echt gezellig, we missen het samen tuinieren en in de pauze koffiedrinken.
Sneeuwroem bloeit uitbundig (hoezo sneeuw...)
Maar de natuur stoort zich niet aan corona: ongewenste planten, zoals heermoes en haagwinde, groeien lekker door. En gewenste planten groeien op ongewenste plekken. De bosandoorn is ooit spontaan aangekomen en voelt zich lekker hier. Maar nu lijkt hij de halve tuin over te nemen en dat is ook niet de bedoeling.
Gelukkig is er genoeg om van te genieten, zoals deze bloeiende perenbomen.
En vandaag op landelijke zaaidag klaver gezaaid in het gras en Oost-Indische kers en komkommerkruid in de kruidenspiraal. Op naar de bloeiende zomer!


dinsdag 21 april 2020

Natuurwerk in coronatijd

De groepsactiviteiten moesten worden geannuleerd en uitgesteld, maar gelukkig zijn er manieren om toch nog actief te zijn voor de natuur.
IVN-natuurtuin
In de IVN-natuurtuin in Diemen tuinieren we nu om de beurt met maximaal twee personen. Zo kunnen we voldoende afstand houden en toch de tuin een beetje bijhouden. En genieten van alles wat groeit en bloeit. Ook lopen we om de beurt de vlinderroute voor het Meetnet Vlinders.
Perenboom in de IVN-tuin
Broeihopen Diemerbos
De aanleg van broeihopen voor ringslangen in het Diemerbos zouden we op 4 april doen met onze groep van ca 10 vrijwilligers. Dat moesten we helaas annuleren. Maar de boswachters van het Diemerbos hebben deze klus nu zelf geklaard, zodat ze met minder mensen wel afstand konden houden. Het was wel een lange dag hard werken.
Een van de broeihopen in het Diemerbos
Broedvogels Diemerbos
De broedvogel-inventarisatie in het Diemerbos is ook zo'n klus die kan doorgaan, met een beperkte groep vogelkenners die om de beurt de route lopen. Ze gaan 's morgens heel vroeg op pad, als er nog geen andere mensen zijn, om de vogels vooral door hun geluid op te sporen. De broedvogel-inventarisatie in het Diemerbos loopt vanaf 1999 en we zijn blij dat de reeks niet onderbroken wordt.
Vaste gast: mauwende buizerd in de lucht (foto Frans Alst)

zaterdag 15 februari 2020

Cursus natuurlijk tuinieren

UITGESTELD. Vanwege Corona-maatregelen en sluiting van De Omval stellen we de cursus uit naar een later tijdstip. Je kunt je nog wel aanmelden als belangstellende.
Schooltuinmeester Gert Snoei deelt zijn kennis en ruime ervaring met ons op een korte cursus van twee avonden.
Natuurlijk tuinieren klinkt nogal tegenstrijdig, een tuin zou de natuur zelf nooit aanleggen, sterker nog; als we een tuin niet bewerken en onderhouden maakt de natuur daar al gauw korte metten mee.
Willen we natuurlijk tuinieren dan is het zaak om met de natuur mee te werken. Dat heeft meer kans van slagen als je begrijpt hoe die natuur in elkaar zit.
Datum: donderdagavond 2 en 9 april om 20u
Plaats: De Omval, Diemen. zaal 2.2
Docent: Gert Snoei
Aanmelden: (max 20 deelnemers) ivndiemen@gmail.com, met onderwerp tuincursus.  
Kosten: vrijwillige bijdrage, m.n. voor zaalhuur.

We gaan het bodemleven, de bodem en de voedselkringloop als eerste bekijken, daar ligt de basis voor al het leven. De soorten grond, de bewerking en de bemesting spelen ook een belangrijke rol om, boven de grond, de groei van planten, en het leven van allerlei dieren mogelijk te maken. Voor die laatsten is de ligging, de inrichting en de behandeling van een tuin heel belangrijk, zeker bij het streven dat op een zo natuurlijk mogelijke manier te doen.
De mate waarin dat gaat lukken kan per situatie, per persoon en ambitie sterk verschillen maar met meer begrip en inzicht kan je van welke tuin dan ook een belevenis maken met bij “mislukkingen” altijd herkansingen!
Tekst: Gert Snoei

Geef je idee voor groene Diemerscheg


Wat 'scheg'? Ja, dat is een 'groene vinger' of een wig waardoor de natuur van buiten de stad tot ver in Amsterdam komt. De Diemerscheg is het gebied tussen de Vecht en het Flevopark in Amsterdam. Voor Diemen gaat het dan o.a. om het Diemerbos en de Diemerzeedijk met DiemerVijfhoek. En vroegere veenrivieren als de Gaasp en de Diem.
Er komt steeds meer woningbouw in de omgeving, in Diemen, Muiden en Weesp; en de kunstgras sportvelden in het Diemerpark breiden uit. Hoe kunnen we de natuur in de Diemerscheg beschermen en zorgen dat bewoners een groene omgeving houden?
Geef je ideeĆ«n in de enquĆŖte, tot 15 maart. Er is veel ruimte voor eigen tekst. 

donderdag 13 februari 2020

Plannen voor 2020

UITGESTELD. Groepsactiviteiten in het voorjaar zijn uitgesteld vanwege corona.
Voor 2020 hebben we een aantal activiteiten gepland
Opening Tiny Forest
Ergens in het voorjaar zullen we samen met de gemeente Diemen het Tiny Forest, het kleine bos, achter de Rode Kruislaan openen. Een klein bosje waar kinderen helpen met onderhoud en natuuronderzoek. Meer info over IVN concept Tiny Forest. Het hele gebied daar wordt opnieuw en natuurvriendelijk, ingericht.
Cursus natuurlijk tuinieren 2 en 9 april
Schooltuinmeester Gert Snoei geeft een korte cursus Natuurlijk tuinieren.
Donderdagavond 2 en 9 april om 20u in De Omval. Meer info.
Je kunt je aanmelden op ivndiemen@gmail.com, met als onderwerp tuincursus.
Broeihopen ringslangen aanleggen
In het Diemerbos gaan we zaterdag 4 april de drie broeihopen voor ringslangen weer aanleggen. Hiervoor hebben we waarschijnlijk al genoeg vrijwilligers.
Nieuwe locatie Diemen Noord
Wil je meehelpen op een nieuwe locatie een broeihoop aan te leggen dan is dat zeer welkom. Het gaat om de Diemerpolder, bij Diemen Noord. In samenwerking met Groengebied Amstelland.
Heb je belangstelling, laat het weten op ivndiemen@gmail.com.
Schone energie
Verder zijn we als IVN-werkgroep betrokken bij het Regionale Energiescenario voor wind- en zonne-energie. Onze insteek is positief voor schone energie met behoud van natuur, dus bijv. geen zonnevelden op groene gebieden. Meer info: https://energieregionhz.nl/

En dan is er in het najaar altijd de:
Landelijke natuurwerkdag, 7 november
Op de 1e zaterdag van november wordt overal in de natuur gewerkt. In het Diemerbos onderzoeken we dan de resultaten van de broeihopen voor ringslangen. Meer info en aanmelden later in het jaar.

We gaan ook door met de andere vaste activiteiten, zoals tuinieren in de IVN-natuurtuin en de inventarisatie van broedvogels in het Diemerbos.


zaterdag 18 januari 2020

Watervogels op de Diem

Het was weer tijd voor de Midwinter Watervogeltelling voor SOVON Vogelonderzoek Nederland. Wij hebben gebied NH8112, dat is de Diem van de 1e, 2e tot en met de 3e Diem.
De eerste Diem vanaf de Vinkenbrug gezien
We telden dit jaar 429 watervogels van 14 soorten. Na het magere resultaat van vorig jaar, zitten we nu weer op het gemiddelde van de afgelopen jaren. Alleen het aantal wilde eenden is hoger dan ons gemiddelde, terwijl de soort in het algemeen in Nederland afneemt.
De tweede Diem
De Tweede Diem is het meest soortenrijk, we telden daar 249 watervogels van 11 soorten. Daar zaten ook de meeste wilde eenden, vooral in de luwte bij bosschages en een steiger.

Onze complete telling van 1e t/m 3e Diem:
    Meerkoet 173
    Kuifeend 142
    Wilde eend 85
    Zilvermeeuw 7
    Aalscholver 6
    Fuut 4
    Soepeend 3 (kruising wilde met tamme eend)
    Knobbelzwaan 2
    Kokmeeuw 2
    Grauwe gans 1
    Nijlgans 1
    Krooneend 1
    Dodaars 1
    Waterhoen 1
Het lijkt leeg, maar hier zaten toch 24 meerkoeten
Dit weekend worden in heel Nederland en een deel van Europa de watervogels geteld. Zo komt er een goede indruk van de vogelstand, want de vogels die hier niet zitten hebben misschien een ander gebied gekozen om te overwinteren.