vrijdag 20 november 2020

Wel ringslangen, minder eieren

Het werd op 7 november een andere natuurwerkdag dan gepland. Vanwege de corona-maatregelen moesten de meer dan 20 deelnemers die zich hadden ingeschreven helaas afgezegd worden. Maar de broeihopen in het Diemerbos wilden we natuurlijk wel onderzoeken op eieren die de ringslangen hebben gelegd.

Hier ergens moet een broeihoop liggen, maar waar?
In klein gezelschap zijn we met twee boswachters aan de slag gegaan. De broeihopen waren zo overgroeid, dat het soms lastig was ze terug te vinden, maar uiteindelijk is het gelukt en hebben we de drie broeihopen onderzocht.
Afgraven op zoek naar eieren met boswachter Nils
Het goede nieuws is dat we in alle drie de broeihopen eieren vonden, maar de aantallen waren veel lager dan andere jaren. Nu hoeft dat niet te betekenen dat er minder ringslangen in het Diemerbos leven, want ze worden nog regelmatig gezien. Als de resultaten van de andere broeihopen in 'Groot Amsterdam' bekend zijn, gaan we er eens over brainstormen. 
eieren tellen
In de drie broeihopen vonden we 148, 184 en 79 eieren, dat maakt een mager totaal van 411. Na enige jaren van meer dan 2000 eieren, ging het naar 1322 en vorig jaar naar 984 eieren. Wat niet meehelpt is dat de spoordijk bij de spoorbrug is geëgaliseerd, waardoor hij niet meer geschikt is om in te overwinteren. Zouden ze andere plekken hebben gevonden? 
 
Met dank aan boswachters Anne en Nils! En aan Pieter de Wijer, onze ringslang-expert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten