donderdag 17 november 2022

Minder ringslangen in Diemerbos

Op de natuurwerkdag van zaterdag 5 november hebben 18 volwassenen en 8 kinderen hard gewerkt. De drie broeihopen voor ringslangen zijn onderzocht op uitgekomen eieren. Gelukkig konden de kinderen goed speuren met hun scherpe ogen, dat was wel nodig want er waren minder eieren dan eerdere jaren.
Speuren naar eieren (foto boswachter Bianca Rood)

Helaas is er al een paar jaar een dalende trend in het aantal eieren. Gelukkig zijn er wel in alle drie de broeihopen eieren gevonden. In totaal vonden we toch nog 206 uitgekomen eieren.
 
Ander werk was het maaisel afharken van een gemaaid rietveld. Zo blijft het een vochtig rietland, ook geschikt voor de ringslang.
Afharken rietveld (foto boswachter Bianca Rood)
 
En dan is het na afloop fijn uitrusten
Even pauze (foto Jouke Kramer)
 
Dalende trend
Er waren acht jaren met meer dan 1000 eieren in de drie broeihopen, waarvan vijf jaren met rond de 2000 eieren. Sinds 2018 is er een dalende trend met 1322 - 984 - 411 - 385 - 206 eieren. Een ringslang legt gemiddeld 20 eieren.  

Begin december kregen we van de stadsecoloog de gegevens van de omgeving. Het blijkt dat op veel plekken in 'Groot Amsterdam' wat achteruitgang is, maar zo'n sterke daling als bij het Diemerbos is wel uitzonderlijk. Dat de spoordijk door werkzaamheden van Pro Rail ongeschikt voor winterverblijf is geworden, kan een rol spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten