Het was zonnig maar koud, toen we zaterdag 13 april broeihopen voor ringslangen maakten in het Diemerbos. Het was heerlijk weer om hard te werken met hooivorken en kruiwagen, maar door de kou lieten de ringslangen zich niet zien. Zodra het warmer wordt zullen ze uit hun schilplaats komen en eerst eens aansterken en een partner zoeken. In de zomer kunnen de vrouwen-ringslang dan in de broeihopen hun eieren gaan leggen.
|
werk aan de broeihopen door vrijwilligers en boswachters |
De broeihopen liggen verspreid over het Diemerbos, zodat de ringslangen die in het talud van snelwegen en spoorweg overwinteren, vrij snel een geschikte broeihoop vinden.
|
de drie broeihopen in het Diemerbos |
Een broeihoop maken we van paardenmest met stro, houtsnippers en maaisel. Het is een soort super composthoop. Door het composteren ontstaat er broeiwarmte. De ringslangen weten dit feilloos te vinden en laten hun eieren door de broeiwarmte uitbroeden. Ook gewone composthopen worden wel door ringslangen gebruikt, zoals de tuinders in Driemond regelmatig merken. Omdat in het Diemerbos geen composthopen of mesthopen van boerderijen meer aanwezig zijn, helpen we de ringslangen door broeihopen aan te leggen. Vanuit het Diemerbos kunnen ringslangen verder trekken naar de Diemerzeedijk en Waterland.
|
broeihoop afdekken met gemaaid riet met onze bouwmeester Pieter de Wijer |
De broeihoop dekken we af met gemaaid riet. Dat is tegen het uitdrogen en ook geeft het dekking aan ringslangen die in de broeihoop willen kruipen. Ringslangen in het open veld zijn een gemakkelijke prooi voor roofvogels.
Op de landelijke natuurwerkdag zaterdag 2 november gaan we onderzoeken hoeveel eieren zijn gelegd.
De boswachters van Staatsbosbeheer zorgden voor het materiaal en gereedschap. Pieter de Wijer was de bouwmeester van de broeihopen.
Mooi verslag en info, en mooi vorm gegeven, Janny!
BeantwoordenVerwijderen