zondag 5 februari 2017

28 februari Natuur in je buurt: winterbloeiers

Natuur in je buurt, lezingen van IVN in de Openbare Bibliotheek Diemen.
Dinsdag 28 februari 14u. : winterbloeiers in de straat en in de tuin, door Gert Snoei
De winter is fleuriger en kleuriger dan je denkt, ga mee naar buiten en ... geniet van de winterbloeiende planten. Zijn die er dan? Wat te denken van Madelief, Paardenbloem, Herderstas, Muur en Veldkers! Allemaal te vinden op straat, in het plantsoen of in je tuin. Met de zoekkaart Winterbloeiers van Floron op plantenjacht.
Ook in je tuin zijn doorbloeiers: Goudsbloem (foto Sophia)
Plaats: Openbare Bibliotheek Diemen, Wilhelminaplantsoen 126
Tijd: lezing van 14 uur tot ca 15 uur, na een theepauze neemt de docent ons mee voor een wandeling in de buurt tot ca 16 uur.
Kosten: vrijwillige bijdrage

Vervolg:
Dinsdag 21 maart, Biodiversiteit in de wereld, in Diemen en in je tuin (Arend Wakker)
Dinsdag 4 april, boekbespreking Norbert Peeters, Botanische revolutie (Arend Wakker)

vrijdag 3 februari 2017

Spreeuw op kop in Diemen

Bij de landelijke tuinvogeltelling op 28/29 januari 2017 liet Diemen een opmerkelijke uitslag zien. Terwijl landelijk de Huismus al jaren op één staat, gaat die eer in Diemen naar de Spreeuw!
Binnen Diemen zijn er nog wel verschillen. In Diemen-Zuid met postcode 1112 staat de Koolmees op één, in Diemen-Centrum en deel Diemen-Noord met postcode 1111 de Huismus, terwijl ook daar het aandeel spreeuwen hoog was. Samen met de spreeuwen uit postcode 1113, de Schepen- en Vlinderbuurt in Diemen-Noord, gaf dat de Spreeuw zijn koppositie. Vind de resultaten van jouw buurt in tuinvogeltelling.nl

Start vrijwilligersgroep Diemerbos

De vrijwilligersgroep Diemerbos is vrijdagmiddag 27 januari voor het eerst aan de slag gegaan. Het was ideaal weer om in het moerasdeel van het bos te werken want de grond en het water was stijf bevroren.
De boswachters hadden moeras en rietlanden gemaaid, dit maaisel hebben we afgevoerd naar bospercelen. 
Door deze verschraling komen er meer kansen voor moerasplanten en het veenmos, dat al groeit tussen het riet, krijgt zo ook weer groeikansen.
Veenmos in het riet van het Diemerbos
Het was een gezellige middag, waarbij we ons warm werkten. De sjaals konden de boom in.

Uit de vele reacties die zijn binnengekomen bij de boswachter, kunnen per keer 15 mensen meedoen. We hopen dat we uiteindelijk een enthousiaste vaste vrijwilligersgroep vormen die Staatsbosbeheer kan helpen meer beheerwerk te doen. Ook hopen we op hulp bij het maken en inventariseren van de broeihopen voor ringslangen in het Diemerbos. Zie ook het boswachtersblog over onze vliegende start.