zondag 15 januari 2017

Vrijwilligersgroep Diemerbos

Wil je lekker buiten werken? Staatsbosbeheer zoekt extra handen voor het beheer en onderhoud in het Diemerbos. Samen met onze IVN-werkgroep start ze een vrijwilligersgroep die op elke vierde vrijdagmiddag van de maand de handen uit de mouwen mag steken. Mensen hoeven geen groene vingers te hebben, extra handen zijn meer dan welkom.
De werkzaamheden zullen afwisselend zijn. De ene keer kan gewerkt worden aan onderhoud aan de paden of bijvoorbeeld herstel van wandelroutes, een andere keer kan er gesnoeid worden of een hekwerk vervangen.

We starten op vrijdagmiddag 27 januari en vervolgens werken we iedere 4e vrijdagmiddag van de maand (24 februari, 24 maart, 28 april enz.).

Aanmelden
Wie het fijn vindt om eens per maand aan te sluiten bij de vrijwilligersgroep kan zich aanmelden of meer informatie vragen via de boswachter (...)
(Ondertussen is de groep volgeboekt)

Watervogels tellen

Zaterdag 14 januari was het weer tijd voor de jaarlijkse midwinter-watervogeltelling in ons telgebied de Diem. Deze internationale midwintertelling wordt overal op hetzelfde moment uitgevoerd om de overwinterende watervogels in kaart te brengen.
Het begon goed, aan de 3e Diem zaten 24 aalscholvers op een rij hun vleugels te drogen. Het aantal kuifeenden was iets hoger dan vorig jaar, met een groep van ongeveer 100 op de 3e Diem kwam het totaal op 177. Maar we vonden het water van de 1e en 2e Diem wel erg leeg, en dit jaar waren er opmerkelijk weinig meerkoeten. Vorig jaar telden we toch nog 200, dit jaar maar 44 meerkoeten in totaal op het water van de 1e, 2e en 3e Diem. Een leuke treffer was een dodaars op de 2e Diem, daar vrolijk je van op als vogelaar.
Het aantal wilde eenden bleef laag, met 38 ongeveer gelijk aan de 30 van vorig jaar. Dit past in de landelijke trend. We zijn benieuwd naar de resultaten van de andere gebieden en naar de stand van de meerkoet.

Cadeautjes voor de luie tuinier

Er is zeker wat te zeggen voor het even geen tijd hebben voor de tuin. Zonnig herfstweer en af en toe een winterse dag maken van niet afgeknipte en niet opgeruimde planten een plaatje.
De goudsbloemen bloeien door en houden zelfs bij vorst stand. De vergeten en mislukte spruitplant (geen spruiten gegeten, want de rupsen waren me voor) doet nu dienst als stilleven in de moestuinbak.
De aardbeien gaan nooit meer rood worden, maar het blad verkleurt prachtig in de herfstzon.
De Sedum heeft een bevroren hoedje en de lampionplanten staan nog steeds vrolijk te wezen tegen de garagemuur.
De winterjasmijn is weliswaar geen verrassing, maar het vrolijke geel iedere winter voorkomt bij mij de winterdip!
Ik wens iedereen een heerlijk tuinjaar toe in 2017!
Sophia, tuinadviseur natuurlijk tuinieren
Zie ook onze tuintips

zondag 1 januari 2017

Beleef de natuur in 2017

IVN-werkgroep Diemen wenst je een goed 2017 vol natuurbelevenissen!
Je kunt 2017 meteen al goed beginnen met de aankomende activiteiten in en om Diemen: