donderdag 10 november 2016

Lezing 'Natuur in je buurt' 22/11

Is uw tuin al winterklaar? Hoor het op de tweede lezing in de reeks 'Natuur in je buurt' van IVN met Bibliotheek Diemen.
Dinsdag 22 november 14 u: Natuurlijk tuinieren - door Gert Snoei
Wie de natuur in wil gaat er meestal naar toe, naar het bos, de duinen of de hei.We denken dan meestal niet aan onze eigen omgeving, tuinen, parken, plantsoenen of bermen. Daar valt veel meer aan te beleven dan we doorgaans beseffen en... we kunnen ze zonder al te veel moeite veel natuurlijker maken en ook eens lekker thuis blijven om van de natuur te genieten.
Tuinadviseur Sophia van de IVN-werkgroep is ook aanwezig, je kunt je bij haar aanmelden voor advies over natuurlijk tuinieren.
Docenten: Gert Snoei was schooltuinmeester en vertelt uit zijn ruime ervaring hoe je je omgeving natuurlijker kunt inrichten. Arend Wakker is geoloog en docent van ecologie- en natuurcursussen.
Plaats: Openbare Bibliotheek Diemen, Wilhelminaplantsoen 126
Tijd: lezing van 14 uur tot ca 15 uur, na een theepauze neemt de docent ons mee voor een wandeling in de buurt tot ca 16 uur.
Kosten: vrijwillige bijdrage

Vervolg van de reeks in januari - maart

zondag 6 november 2016

Spitten, tellen en slepen op natuurwerkdag

Tellen is een secuur werkje, schreef onze @blijeboswachter op Twitter. We hebben de uitgekomen eieren van de ringslangen inderdaad secuur geteld op de natuurwerkdag in het Diemerbos. In de drie broeihopen die verspreid over het Diemerbos zijn aangelegd waren net als vorig jaar ruim 2000 eieren gelegd. Dat betekent dat ongeveer 80 vrouwtjes ringslangen er hun eieren gelegd hebben. De twee broeihopen die op een rustige plek liggen worden wel duidelijk beter bezocht dan de broeihoop dicht bij de hoofdingang. Toch lagen er in die broeihoop nog 168 eieren. In de andere twee broeihopen vonden we 801 en 1127 eieren, waarvan slechts 4 niet uitgekomen waren.
Hier liggen al 5 x 200 = 1000 eieren!
Een andere klus op de natuurwerkdag was het afvoeren van gemaaid riet. Door het afvoeren wordt de bodem schraler waardoor planten als de rietorchis meer kans krijgen. Op schralere grond ontstaat meer variatie in soorten.
Voor meer foto's bekijk het fotoalbum
Gezellige lunch onder door onze boswachter gespannen luifel